دسامبر 21, 2020

برای پودر کردن زعفران دو روش مرسوم‌ وجود دارد:

۱. روش اول استفاده از هاون است. هاون سنگی بهترین نوع هاون برای استفاده است. برای این کار باید هاون مورد نظر را کاملا خشک کنید چرا که رطوبت موجود در هوا، کیفیت نتیجه‌ کار را کاهش‌ می‌دهد. سپس یک حبه قند داخل آن قرار داده زعفران را در هاون بسابید.(البته این روش زیاد توصیه نمیشود به علت کاهش رنگ زعفران)۲. روش دوم استفاده از دستگاه آسیاب قهوه است. این نوع دستگاه زعفران را به خوبی پودر می‌کند. این روش کاملا ساده و راحت است و با آن به راحتی و در عرض چند ثانیه می‌توانید زعفران‌هایتان را پودر کنید.مارک و نوع دستگاه در این روش هیچ تاثیری ندارد، تنها نکته‌ قابل توجه تیغه‌های دستگاه است. توجه کنید که هنگام آسیاب کردن حتما کمی شکر هم اضافه کنید تا نتیجه‌ بهتری داشته باشید.

  • دم کردن زعفران، اولین و عمومی‌ترین روش:

برای دم کردن زعفران بایستی آن‌را در آب جوش ریخته و حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه به آن استراحت داد تا طعم و رنگ زعفران وارد آب شود. فراموش نکنید به‌منظور جلوگیری از سرد شدن آب، مخلوط آب و زعفران را بر روی شعله ملایم قرار داده و یا آن‌را درون ظرفی ایزوله از محیط، مانند فلاسک بریزید. برای نتیجه‌گیری بهتر، قبل از ریختن زعفران در آب جوش باید نسبت به سابیدن آن در هاون‌های سنگی کوچک اقدام نمود. توجه کنید که سابیدن زعفران با هاون‌های فلزی و یا با سرعت زیاد ممکن است باعث سوختن زعفران و کاهش کیفیت آن گردد.

  • استفاده از یخ:

در این روش زعفران تهیه شده را درون ظرفی (ترجیحا شیشه‌ای) ریخته و قالب‌های کوچک یخ را بر روی آن بگذارید. با آب شدن آرام یخ در دمای محیط، رنگ و عطر زعفران به آب منتقل می‌گردد. استفاده از این روش، به دلیل جذب مقدار بیشتری از عطر و طعم زعفران بیشتر توصیه می‌گردد.

مقدار مجاز مصرف زعفران

میزان مجاز مصرف زعفران در هر ماه برای هر نفر ۳ گرم می‌باشد. این میزان معادل مصرف روزانه یک دهم گرم زعفران خواهد بود. رعایت سقف تعیین شده می‌تواند بهره‌گیری حداکثری از خواص زعفران را به همراه داشته باشد. این در حالی است که مصرف بیش از ۵ گرم آن در ماه برای هر فرد مضر بوده و ممکن است عوارضی در پی داشته باشد.

در مواردی که زعفران به عنوان دارو مصرف می‌گردد حداکثر مقدار مجاز یک گرم می‌باشد. مصرف بیش از ۳ گرم زعفران در یک وعده مضر بوده و خطراتی را به دنبال خواهد داشت. وجود «سافرانال» در زعفران (عطر دهنده زعفران) باعث سمیت آن در مصرف زیاد آن شده و عوارضی مانند سر درد، سرگیجه، بی‌حالی، استفراغ، اسهال خونی، خون‌ریزی رحم، خون‌ریزی بینی، لب و پلک‌ها را به همراه دارد و حتی در برخی موارد به مرگ منتهی می‌شود.

مصرف زیاد زعفران علاوه بر موارد فوق باعث کاهش اشتها و اختلال حواس شده و برای کلیه‌ها نیز مضر است.

مصرف زعفران برای چه کسانی مضر است؟

افرادی که شرایط زیر را دارند بهتر است از مصرف زعفران در حد مجاز نیز پرهیز نمایند:

  • افراد چاق یا دارای اضافه وزن: به دلیل اشتها آور بودن زعفران، مصرف مداوم آن برای این افراد افزایش وزن را در پی خواهد داشت.
  • افرادی که مشکل تعریق کف دست دارند در صورت مصرف زعفران, میزان تعریق کف دست آنها بیشتر می‌شود.
  • خانم‌های باردار در سه ماهه اول بارداری بایستی از مصرف زعفران خودداری کنند چرا که این‌کار ممکن است به جنین صدماتی وارد نموده و حتی سقط جنین را در پی داشته باشد. سه ماهه اول بارداری دوران تشکیل اندام‌ها بوده و از آن به دوران بحرانی بارداری یاد می‌شود.
  • افرادی که به‌دلیل شرایط خاص تمایل دارند افسرده باشند، با توجه به خاصیت نشاط‌آوری زعفران، نباید آن‌را مصرف نمایند.

نگهداری از زعفران

زعفران را بایستی در ظروف فلزی یا شیشه‌ای رنگی دربسته و در محیط تاریک، خشک و خنک نگهداری کرد. در صورت استفاده از ظروف پلاستیکی در مدت کوتاهی، مرغوبیت زعفران کاهش می‌یابد. درب ظرف حاوی زعفران بایستی بسته باشد چرا که اسانس آن قابلیت تبخیر شدن دارد و کاهش کیفیت محصول را در پی خواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *